Pokonaj anemię żelazem!
Mamy różne rodzaje diet, lecz ta, o której chcemy wspomnieć dzisiaj jest lecznicza. Dlaczego żelazna? Polega ona na dostarczaniu do organizmu oczywiście niczego innego, jak żelaza. Idealnie
sprawdza się dla osób cierpiących na anemię i nie tylko. Zdaje także egzamin wśród kobiet, które zmagają się z obfitymi miesiączkami. Aby jednak wszystko przebiegało zgodnie z planem,
trzeba zrobić tak, aby nasz organizm łatwo to żelazo przyswoił. W tym celu niezbędne są witaminy i mikroelementy.
sprawdza się dla osób cierpiących na anemię i nie tylko. Zdaje także egzamin wśród kobiet, które zmagają się z obfitymi miesiączkami. Aby jednak wszystko przebiegało zgodnie z planem,
trzeba zrobić tak, aby nasz organizm łatwo to żelazo przyswoił. W tym celu niezbędne są witaminy i mikroelementy.
Czym jest anemia?
Jest to nic innego, jak niedokrwistość, która wynika z niedoboru żywieniowego. Może ją spowodować kilka czynników, takich jak np.:
-
– niedobór składników mineralnych
-
– niedobór witamin
-
– niedobór białka
Anemia najczęściej wynika z niedoboru żelaza. Jest to główny składnik krwi, który w połączeniu z częścią białkową formuje się w barwnik o nazwie hemoglobina. Dzięki temu jest możliwy transport z płuc, po czym uwalniany jest tlen w tkankach. W takiej sytuacji ważna jest także konsultacja z lekarzem. Po uzyskaniu odpowiedniego zaplecza porad będziemy wiedzieli, co robić dalej.
Sprawdź:
Zapotrzebowanie na żelazo
Wszystko to jest zależne od płci oraz wieku, jak i stanu fizycznego naszego organizmu. Średnie, dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi:
-
– dorośli mężczyźni 10 mg
-
– kobiety w wieku 19-50 lat podczas miesiączki 18 mg na dobę
-
– kobiety ciężarne do 27 mg
-
– kobiety karmiące do 10 mg na dobę (to zapotrzebowanie jest zmniejszane)
Ważne jest także, aby dieta, do której wprowadzamy żelazo była także bogata w witaminę C, gdyż to właśnie ona znacznie zwiększa wchłanianie tego minerału. Należy pamiętać też o tym, że
spożywanie żelaza może odbywać się w dwóch formach: hemowe (produkty zwierzęce) i niehemowe (produkty roślinne) z czym to pierwsze, nasz organizm akceptuje znacznie szybciej.
spożywanie żelaza może odbywać się w dwóch formach: hemowe (produkty zwierzęce) i niehemowe (produkty roślinne) z czym to pierwsze, nasz organizm akceptuje znacznie szybciej.