Artykuły

Zdrowy początek dnia

Dlaczego warto jeść śniadania i z czego powinny się składać?

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Wiele osób rezygnuje z niego ze względu na brak czasu lub słaby apetyt o poranku. Jest to jednak duży błąd.

Dlaczego warto codziennie jeść śniadanie?

Po kilku, a czasem nawet kilkunastu godzinach od ostatniego posiłku, zaraz po przebudzeniu organizm zdecydowanie potrzebuje energii. Jeśli nie dostarczymy mu jej w odpowiednich ilościach, możemy się czuć osłabieni, a ciało nie zacznie funkcjonować na pełnych obrotach. Spowolnione nocą procesy metaboliczne mogą przyspieszyć tylko wtedy, gdy organizm otrzyma odpowiednią ilość kalorii. Badania udowadniają, że jedzenie śniadania pomaga wyregulować poziom insuliny i glukozy we krwi, co oznacza, że pomaga zapobiegać cukrzycy. Opuszczanie śniadania może natomiast wpłynąć na rozregulowanie się procesów trawiennych i hormonalnych, co ma swoje konsekwencje w postaci różnych chorób, nadwagi, gorszego samopoczucia.

Co jeść na śniadanie – dla zdrowia i dobrego samopoczucia?

Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie? Przede wszystkim powinno być zjedzone ok. pół godziny po przebudzeniu. Musi być obfite, ale nie zbyt ciężkie, bo może to skutkować wzdęciami, mdłościami, sennością. Na śniadanie warto jeść produkty zawierające dużo białka (produkty mleczne, mięso, jaja), warto też zadbać o obecność błonnika (znaleźć go można w owocach, warzywach, przetworach zbożowych, bakaliach). O dokładniejsze informacje na ten temat warto zapytać lekarza lub dietetyka.