Artykuły

Właściwości czerwonej herbaty

Dlaczego warto pić czerwoną herbatę?

Picie czerwonej herbaty kojarzy się zwykle z odchudzaniem. Warto jednak wiedzieć, że ma ona mnóstwo prozdrowotnych właściwości i jest wiele powodów, dla których warto włączyć ją na stałe do swojej diety.

Czerwona herbata dla zdrowia

Zgodnie z pierwszym skojarzeniem, czerwona herbata ma właściwości odchudzające, a dokładniej – pobudza procesy trawienne, ułatwia trawienie
tłuszczu i przyspiesza metabolizm. Wśród jej cennych właściwości znajduje się także dobry wpływ na działanie takich organów wewnętrznych jak wątroba, żołądek i ogólnie układ pokarmowy.
Poprawia pamięć i koncentrację, może także wprowadzać nas w lepszy nastrój i dodawać energii. Pomaga także oczyszczać organizm z toksyn.

Czerwona herbata zawiera także mnóstwo składników odżywczych takich wapń, mangan czy fluor. Ten ostatni pomaga np. chronić zęby przed próchnicą. W czerwonej herbacie znajdziemy także białko oraz olejki eteryczne.

Poza tymi wszystkimi cennymi właściwościami, które z pewnością pochwaliłby każdy lekarz, w czerwonej herbacie na uwagę zasługuje także jej wyjątkowy smak i aromat. Wpływa na nie proces jej produkcji, podczas którego liście herbaty poddaje się krótkiej fermentacji.

Zobacz również:

Właściwości zielonej herbaty

Jak należy parzyć czerwoną herbatę, by zachować jej właściwości?

Parzenie jest kluczowe nie tylko dla zachowania smaku czerwonej herbaty, ale także jej właściwości. Najlepiej jest parzyć ją w porcelanowym czajniczku przez ok 3-7 minut. Zamiast zalewać ją wrzątkiem, warto odczekać 3-4 minuty od zagotowania i parzyć herbatę w wodzie o temperaturze ok. 96 stopni Celsjusza.