Artykuły

Witamina C skuteczna na zaćmę

Spożywanie wszelkich produktów zawierających w sobie witaminę C może zapobiec rozwojowi zaćmy

Spożywanie wszelkich produktów zawierających  w sobie witaminę C może zapobiec rozwojowi zaćmy – choroby oczu zagrażającej utracie wzroku. Zaćma, inaczej zwana kataraktą, to zmętnienie soczewki oka, które utrudnia, a nawet uniemożliwia widzenie. Choroba ta dotyka osoby po 50 roku życia, jednak zdarza się także zaćma wrodzona.
Przednia komora oka wypełniona jest przez wodnistą ciecz zawierającą w sobie witaminę C. Zabezpiecza to soczewkę  przed utlenieniem i mętnieniem. Czy istnieje sposób na zwiększenie witaminy C w soczewce? Owszem! Wystarczy spożywać produkty bogate w tę witaminę. Zmiany sposobu odżywiania, w tym zwiększenie spożywania owoców i warzyw mogą pomóc chronić nasze oczy przed zaćmą. Oczywiste jest to, że nie da się uniknąć procesu starzenia, jednakże prawidłowa dieta i zdrowy styl życia pomagają w walce z zaćmą. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć witaminy C, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać ją z pożywienia. Dobrym źródłem tej witaminy jest choćby herbata z dzikiej róży, czarna porzeczka, rokitnik, a także czerwona papryka, chrzan, kiwi czy biała i czerwona kapusta.