Artykuły

WHO: Mniejsze dawki cukru

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by społeczeństwo zmniejszyło spożycie cukru do mniej niż 10% zapotrzebowania na energię. Pomoże to zapobiegać takim dolegliwościom jak próchnica zębów i otyłość. Mowa o cukrach prostych, które są jedną z głównych przyczyn tych zjawisk.

Dysponujemy mocnymi dowodami, że ograniczenie spożycia cukrów prostych do mniej niż 10% dziennego zapotrzebowania na energię redukuje ryzyko nadwagi, otyłości i próchnicy zębów – napisał w oświadczeniu Francesco Branca, dyrektor departamentu odżywiania na rzecz zdrowia i rozwoju w WHO.

Eksperci WHO twierdzą, że dzienna dawka cukru powinna wynosić ok. 50 gramów, czyli 12 łyżeczek od herbaty w przypadku osób dorosłych. To połowa przeciętnej ilości cukru, który spożywają mieszkańcy Ameryki Północnej i Południowej.

Celem tego zalecenia jest zapobieganie cywilizacyjnym chorobom przewlekłym takim jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe czy nowotwory. Ograniczenie spożycia cukru pomoże też zapobiegać otyłości oraz próchnicy zębów.