Łączenie ze sobą niektórych produktów wydaje się być idealne, choćby ze względu na lepszą przyswajalność składników odżywczych. Niestety, są jednak i takie zestawienia żywieniowe, które nie tylko hamują wchłanianie niezbędnych dla człowieka substancji, ale nawet szkodzą zdrowiu. O jakich produktach mowa?
Jednym z źle dobranych duetów jest tradycyjny ogórek i pomidor, nierzadko znajdujący się na polskich stołach. Spożywane oddzielnie są niezwykle zdrowe, jednak nie należy ich ze sobą łączyć. Innym nietrafionym połączeniem jest herbata spożywana z produktami zbożowymi. Alkohol i aspartam ( sztuczny środek słodzący), to także połączenie źle wpływające na ludzki organizm. Ryby i oleje roślinne, to z kolei prawdziwa bomba witaminowa, ale wszystko zależy od odpowiednich proporcji. Niewłaściwa dawka kwasów tłuszczowych zawartych w tych produktów przyśpiesza proces starzenia się organizmu. Należy także unikać łączenia ze sobą wina z czerwonym mięsem oraz kiwi z ananasami i żelatyną. Jednak jednym z najbardziej zaskakujących niewłaściwych połączeń jest tradycyjna herbata z cytryną. Aby móc bez przeszkód delektować się smakiem tego napoju, należy ową cytrynę dodać do herbaty dopiero po usunięciu fusów.