Czy to możliwe? Okazuje się, że tak. Dwoje amerykańskich dentystów opracowało recepturę cukierków, które nie wpływają negatywnie na zdrowie zębów. Są słodkie, choć pozbawione cukru. Czyżby to było idealne rozwiązanie dla dzieci?
Sindhura Citineni, dentystka z Północnej Karoliny, i jej mąż Tommy Thekkekandam doszli do wniosku, że ciągłe zabranianie dzieciom jedzenia słodyczy mija się z celem. Stomatolog może ostrzegać przed niekorzystnym wpływem cukru na zdrowie zębów, ale to nie zniechęci dzieci do ulubionych słodyczy. Dlatego też amerykańskie małżeństwo postanowiło poszukać rozwiązania tego problemu.
Stworzone przez nich cukierki nie zawierają cukru, a w jego miejsce użyty został ksylitol – równie słodki, ale korzystny dla zębów, bo pomaga redukować płytkę nazębną i wspomaga prawidłową mineralizację zębów. Ma też kilkunastokrotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier, dzięki czemu nie jest tak szkodliwym dla organizmu elementem diety jak cukier.
Być może opracowane cukierki trafią wkrótce do powszechnej sprzedaży. Jeśli tak się stanie, stan zdrowia zębów dzieci może się znacznie poprawić na przestrzeni kilku lat.