Artykuły

Co jeść w czasie upałów?

Nie daj się upałom i spożywaj tylko zalecane posiłki, a łatwiej zniesiesz letnie dni

Kiedy słupek rtęci sięga koło 30°C, warto sięgać po produkty, które nie tylko ukoją nasze pragnienie, ale także zapobiegną odwodnieniu. O jakich produktach mowa? Przede wszystkim arbuz – doskonale orzeźwia i gasi pragnienie, gdyż zawiera nawet do 95% wody i to niskokalorycznej. Z owoców warto sięgać także po ogórki i melony, a także jabłka i gruszki. Cytrusy także świetnie sprawdzą się na gorące dni, a to za sprawą dużej ilości witaminy C. warto także urozmaicać swoje dania świeżymi ziołami takimi jak mięta, bazylia, kolendra czy natka pietruszki. Co jeszcze ułatwia nam przetrwanie w upalny czas? Oczywiście jogurt, które doskonale orzeźwiają i wspomagają proces trawienia, zawierają także sporo wapnia,a do tego są lekkostrawne. Po co jeszcze sięgać? Na letni obiad zaleca się grillowane, pieczone w folii lub gotowane na parze ryby i chude mięso, wzbogacone sałatkami ze świeżych warzyw i ziół.

Pilnowanie diety na czas upałów znacznie ułatwi nam funkcjonowanie w gorące dni, dlatego tak istotne jest to, aby konsekwentnie pilnować naszych posiłków.