Wczoraj obchodzony był Światowy Dzień Zdrowia ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO – World Health Organization). Jego obchody skupiały się na problemie bezpieczeństwa żywności – każdego roku bowiem WHO wybiera inny obszar związany ze zdrowiem, na którym w wyjątkowy sposób się skupia podczas obchodów.
W tym roku poruszenie tematu bezpieczeństwa żywności miało na celu zwrócenie uwagi na to, jak ważne jest to, by społeczeństwo potrafiło wybierać odpowiednie produkty spożywcze. Bakterie, wirusy, pasożyty czy substancje chemiczne znajdujące się w żywności mogą być przyczyną nawet 200 różnych chorób. Bezpieczeństwo żywności zależy nie tylko od jej producentów, ale także od rządu oraz w pośredni sposób od konsumentów, którzy sami decydują przecież o tym, co trafia na ich stół.
WHO chce zwrócić uwagę na to, że pojawiają się wciąż nowe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. Procesy produkcji i dystrybucji, a także zmiany środowiskowe stale zwiększają ryzyko skażenia żywności.
Światowy Dzień Zdrowia co roku obchodzi się 7 kwietnia – jest to rocznica powstania Światowej Organizacji Zdrowia , w tym roku już 67.