Odpowiednia dieta podczas regularnego wysiłku fizycznego, to podstawa.
Wzmożony wysiłek fizyczny jest równoznaczny z zapotrzebowaniem organizmu na energię, a także niektóre składniki odżywcze. Istotnym źródłem energii są cukry, które to w diecie osób aktywnych powinny zaspokajać około 60 % całkowitego zapotrzebowania na energię, czyli zdecydowaną większość.
Co jeść?
Najlepiej sięgać po węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym, które spożyte przez nas przed treningiem zwiększają w mięśniach zapas glikogenu, co z kolei wpływa na wytrzymałość naszego organizmu. Zaś już w trakcie treningu można sięgać po cukry w postaci samodzielnie przygotowanych batonów czy soków, które to błyskawicznie podnoszą cukier we krwi.
Czego nie jeść?
Przy aktywności fizycznej nie jest wskazana dieta wysokotłuszczowa, gdyż wpływa ona niekorzystnie na wytrzymałość organizmu. Warto przede wszystkim ograniczyć tłuszcze zwierzęce podnoszące cholesterol i zaburzające pracę układu krążenia. Powinny one stanowić około 25 % naszej diety, gdyż nie można wyeliminować ich całkowicie.