Afty w jamie ustnej bardzo często przybierają postać bolesnych owrzodzeń.
Mogą występować pojedynczo bądź w grupach na podniebieniu miękkim oraz języku. Najczęstszym miejscem ich powstawania jest miękka fałda skórna, która stanowi połączenie wewnętrznej części policzków z dziąsłami.
Aftowe zapalenie jamy ustnej bardzo często jest symptomem:
-zapalenia migdałków,
-choroby refluksowej,
-zapalenia zatok,
-zakażenia wirusem brodawczaka lub oprszyczki.
W początkowej fazie stanu zapalnego uwidocznione są okrągłe owrzodzenia, które po 1-2 dniach pokrywane są białym nalotem. W przypadku aft małych dodatkowym objawem będzie obrzęk okolicznych węzłów chłonnych.
W diecie chorego nie może zabraknąć: jogurtów, drożdży, cebuli, fasoli.
Zwykle afty znikają samoistnie w przeciągu 1-4 tygodni. Aby, wykluczyć choroby ogólnoustrojowe sprzyjające powstawaniu aft, należy udać się do lekarza pierwszego kontaktu.